Meistä

Luonnonhoito turvaa lajeja ja luontotyyppejä

Luonnonhoito on keino auttaa ihmistoiminnan heikentämien elinympäristöjen uhanalaisia lajeja. Luonnonhoitoa voidaan käyttää monimuotoisuuden turvaamiseen ja lisäämiseen monenlaisilla kohteilla, kuten perinne- ja paahdeympäristöissä, lehdoissa, jalopuumetsissä, kangasmetsissä, kallioilla ja erilaisissa rantaympäristöissä.

Esimerkkinä perinneympäristöjen kunnostus ja hoito

Perinneympäristöt, kuten kedot, niityt ja hakamaat, ovat monimuotoisimpia ja uhanalaisimpia luontotyyppejämme. Perinneympäristöjen lajit tarvitsevat valoisia ja avoimia tai puoliavoimia elinympäristöjä. Kasveille tärkeää on myös maaperän niukka ravinnepitoisuus, joka estää yleisten lajien runsastumisen harvinaisten, vähäravinteiseen maahan sopeutuneiden lajien kustannuksella.  Laidunnuksen ja muun hoidon loputtua perinnebiotoopit alkavat nopeasti kasvaa umpeen. Niityt vesakoituvat, kedot rehevöityvät ja hakamaat pensoittuvat, jolloin myös niillä elävät perinneympäristölajit alkavat taantua. Tätä umpeenkasvukehitystä ja siitä seuraavaa lajikatoa kiihdyttävät mm. ilmastonmuutos ja ihmisperäinen typpilaskeuma sekä luonnon oman häiriödynamiikan suitseminen.  Perinneympäristöjen ja niitä tarvitsevien lajien sekä perinteisen maankäytön luoman kauniin maisemamosaiikin säilyminen voidaan siten turvata ainoastaan jatkuvilla ja tarkoituksenmukaisilla hoitotoimenpiteillä. 

Luonto tarvitsee osaavia hoitajia

Luonnonhoito vaatii laaja-alaista luonnontuntemusta ja monipuolista menetelmäosaamista. Kunnostus- ja hoitotoimien suunnittelussa on tärkeää huomioida tarkkaan kunkin kohteen ja luonnonmaantieteellisen alueen erityispiirteet sekä valita kunnostuksessa käytettävät menetelmät oikein.

Luonnonhoito Alangolla luonnon monimuotoisuuden vaalimisen eteen tekee töitä tiimi, jossa yhdistyy kokemus hoidon suunnittelusta ja käytännön luonnonhoitotoimista. Pystymme toteuttamaan kohteiden hoidon kokonaisuutena laji- ja luontotyyppiselvityksistä hoitosuunnitelman tekemiseen ja käytännön toimenpiteisiin asti. Meillä on kokemusta myös erittäin vaativien kohteiden hoidosta mm. Saaristomeren luonnonsuojelualueilla.

Luonnonhoito Alangon olemassaolon tarkoitus on auttaa uhanalaista luontoa luonnonhoidon keinoin.

 

Venni Alanko

Toimitusjohtaja
Ympäristösuunnittelija (AMK)
 
Yrityksen vuonna 2022 perustaneella Vennillä on pitkä kokemus luonnonhoidosta. Ennen yrittäjäksi ryhtymistä Venni toimi luonnonhoidon parissa Metsähallituksen Luontopalveluissa ja vapaan sivistystyön hankkeissa. Lisäksi hän on ollut yli vuosikymmenen mukana WWF Suomen perinnemaisemien hoitoon liittyvässä talkooleiritoiminnassa mm. kenttämestarin roolissa. Saaristomeren luonto ja sen suojelu ovat Vennille rakkaita teemoja ja saaristossa sijaitsevat kohteet erityisen mieluisia.

 

Annamari Hietanen

Kenttätyönjohtaja

Ympäristösuunnittelija (AMK)

Kenttätyönjohtajallamme Annamarilla on monipuolista osaamista etenkin perinnebiotoopeista ja niiden hoidosta. Annamari laati opinnäytetyönään Naantalin kaupungin perinnebiotoopit esittelevän oppaan ja käytännön kokemusta perinnebiotooppien hoidosta hän on kerryttänyt sekä töistä että talkooleireiltä. Hänellä on aiemmalta työuralta kokemusta laajasti eri työkoneista ja esihenkilötyöstä. Erilaisten luonnonhoitotöiden ja työmaiden johtamisen lisäksi Annamari hoitaa viestintätehtäviä

 

Kukka Kyrö

Luontoasiantuntija

Ekologi (FT)

Kukalla on laajasti kokemusta luonnonhoidon suunnittelusta erilaisille luontotyypeille ja uhanalaisten lajien elinympäristöihin. Aiemmassa työssään Metsähallituksen Luontopalveluissa Kukka on suunnitellut mm. Saaristomeren luonnonsuojelualueiden perinneympäristöjen kunnostuksia sekä lehtojen, jalopuumetsien ja kalkkikallioiden hoitoa. Luonnonhoidon lisäksi hänellä on monipuolista kokemusta ekologian alan tutkimushankkeista. Väitöskirjassaan Kukka tutki kasvikattoja hyönteisten ja hämähäkkien elinympäristöinä. Hoitosuunnitelmien, niihin liittyvien kartoitusten ja työmaiden ohjauksen lisäksi Kukka tekee viestintää.

 

Kaiu Tamminen

Luontoasiantuntija

Ekologi (LuK, FM-opiskelija)

Kaiun erikoisalaa ovat kasvit ja pölyttäjähyönteiset. Kasveja Kaiu on harrastanut jo yli 20 vuoden ajan ja mesipistiäisiin ja päiväperhosiin painottuvaa hyönteisharrastustakin hänellä on takanaan yli puoli vuosikymmentä. Kasvien ja pölyttäjähyönteisten lisäksi Kaiun laajaan lajiosaamiseen lukeutuvat linnut. Kaiu on tehnyt mm. valtakunnallisen pölyttäjäseurannan laskentoja ja erilaisia kasvillisuuskartoituksia. Lisäksi hänellä on kokemusta perinnebiotooppien hoitosuunnitelmien laatimisesta.
 

Marja Hallikainen

Luontoasiantuntija

Ekologi (LuK, FM-opiskelija)

Luontoasiantuntijana toimiva Marja on opintojaan viimeistelevä ekologi, joka on kerryttänyt monipuolista lajiosaamista pitkäjänteisen tavoitteellisen harrastamisen kautta. Marjalla on erikoisosaamista etenkin linnuista ja rengastuslupa mm. petolintuihin ja seurantapyynteihin. Linnustoselvitysten, lintulaskentojen ja rengastusten lisäksi Marja tekee putkilokasvi-, päivä- ja yöperhos- sekä jäkälä- ja sammalselvityksiä. Kanditutkielmansa Marja teki harsosammalen kasvupaikkavaatimuksista ja parhaillaan hän valmistelee pro gradu -tutkielmaa laidunnuksen vaikutuksesta metsälaitumien sammaliin ja jäkäliin.
 

Alli Pappila

Luontoasiantuntija

Ekologi (LuK, FM-opiskelija)

Alli on opinnoissaan loppusuoralla oleva ekologi, jota kiinnostavat erityisesti vieraslajit ja niiden hallinta luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Valmisteilla olevassa pro gradu tutkielmassaan Alli selvittää pienpetojen vuorovaikutussuhteita riistakameroiden avulla.  Alli tekee erilaisia luonnonhoidon kenttätöitä, kuten vieraslajien torjuntaa ja perinnebiotooppien kunnostukseen ja hoitoon liittyviä tehtäviä.

 

Veikko Korhonen

Luonnonhoitaja, metsätyöntekijä

Rakennusrestauroija

Luonnonhoitajana ja metsätyöntekijänä toimivassa Veikossa yhdistyvät osaaminen ja ymmärrys sekä metsuritöistä että kulttuuriympäristöjen vaalimisesta. Veikko katsookin luonnonhoitoa samanaikaisesti kulttuuriympäristön ja luonnon suojelemisen kautta. Metsätyötaidot hän on oppinut perinteisesti metsuri- ja metsätalousinsinööri-isänsä opettamana. Rakennusrestauroijana Veikko on tehnyt etenkin ns. tavallisen kansan rakennusten, kuten rintamamiestalojen, sekä piha- ja sivurakennusten restaurointia.

 

Eeli Jaakkola

Kalustovastaava

Maatalousalan opiskelija

Kalustovastaavallamme Eelillä on laajasti kokemusta maa- ja metsätalouden töistä, kuten raivaus- ja metsuritöistä, perinnebiotooppien ylläpidosta sekä aitojen rakentamisesta. Luonnonhoidon kenttätöiden lisäksi Eeli vastaa kaluston huollosta ja kunnossapidosta ja toimii veneen kuljettajana saarityömaille kuljettaessa.